2 4 ga naar het winkelwagentjega naar de voorwaarden
kieshulp - soorten - tijk en stepmethode Tijk en stepmethoden
tijk en stepmethode

Een goede tijk voor een donzen dekbed moet uiteraard donsdicht zijn, maar ook soepel en zo licht mogelijk. Voor donzen dekbedden wordt altijd een natuurlijk materiaal als tijkstof genomen. De meest gebruikte is katoen.
Voor een donzen dekbed hoes, ook wel inlet genoemd, wordt dus een fijne katoenstof gebruikt. Hoe dunner de draad, hoe meer schering en inslagdraden er in een vierkante inch verwerkt kunnen zijn (threadcount of yarncount). De draaddikte wordt uitgedrukt in Nm en geeft aan hoeveel meter draad 1 gram weegt. Hoe hoger die waarde hoe dunner de gebruikte draad in het weefsel. De dikte van de gebruikte draad en dus de fijnheid van de stof wordt in onze productomschrijvingen steeds aangegeven.

De fijnste stof die nog voldoende sterk en donsdicht is, is geweven met Nm250 draden en weegt slechts 68gr/m2; de superior-batist.
De volgende kwaliteit is een Nm200 van 75gr/m2; de BW daunen-batist of Percal cotton. Dan komt de Nm150, ook wel aangeduid met Maco Cotton.
Meest gebruikt zijn de Cambric Nm135 en Nm100.

Naast de soort stof is ook de bestepping (het stikpatroon dat de dons op zijn plaats houdt) van belang. In Nederland is het meest gebruikte steppatroon een vierkantvlak verdeling, waarbij de boven en de onderlaag van de tijkstof tegen elkaar gestikt worden (carrée step).
Nadeel van deze bestikking is dat er aan beide kanten van de stiknaad minder dons kan zitten waardoor er een ‘koudebrug’ ontstaat. Dit wordt opgelost door gebruik te maken van cassette of hochsteg steppatronen waarbij er ‘schotjes’ ontstaan ter plaatse van de stiknaad. Het probleem van de ‘koudebrug’ kan ook opgelost worden door een dekbed uit twee lagen te maken; een soort 4-seizoenen dekbed, maar dan direct alweer verwerkt tot één. De Thermo Crown® is volgens dit laatste principe opgebouwd.
Overigens wordt de 'koudebrug' door mensen die het snel warm hebben als positief ervaren omdat overtollige warmte hierlangs sneller weg kan trekken.

Door het patroon niet in de standaard vierkantverdeling te maken kan ervoor gezorgd worden dat het dekbed meer de menselijke vorm volgt. Voorbeeld hiervan is de Cocoon®.

P.S. Door de steeds verder oplopende katoenprijzen (situatie eind 2010/begin 2011) kiezen steeds meer donzen dekbedden fabrikanten als tijkstof voor de inlet voor een katoen gemengd met oplopende percentages niet natuurlijk materiaal.